Un 5%. Aquesta és la xifra que incrementarà, respecte a l’any passat, el consum mundial d’oli d’oliva per a la campanya 2017/2018, segons les previsions del Consell Oleícola Internacional (COI). Però a què es deu aquest augment? Molts dels motius es basen en aspectes mercantils i econòmics, però la base d’ells és compartida: els beneficis que ens aporta l’oli. Perquè de no ser pels efectes positius no seria tan apreciat. I és que l’oli d’oliva no només destaca per les seves qualitats organolèptiques, tot i ser considerat “or culinari”, té molts més avantatges per la nostra salut i bellesa.
En cru
Aquesta és la millor forma de consumir l’oli per obtenir els beneficis saludables que anomenarem més endavant. En cru, garantim al 100% que no s’han alterat les propietats de l’oli d’oliva verge extra. El podem utilitzar per amanir, adobar, conservar i emulsionar.
Si ens decidim a cuinar, podem usar-lo per fregir, saltar, estofar, confitar, escabetxar i rostir, i també ens aportarà altres avantatges. Hi ha estudis, per exemple, que demostren que el nostre cos augmenta la capacitat d’absorbir els antioxidants de les verdures si aquestes han estat cuinades amb oli d’oliva verge extra.
I ara que coneixem quin és l’oli més pur i com consumir-lo, què ens pot aportar?
No paris de bategar
El cor ens manté vius, l’hem de cuidar. L’oli d’oliva ens pot ajudar a disminuir els nivells de colesterol, regular la pressió arterial (evitant situacions com la hipertensió) i prevenir malalties cardiovasculars. A més, és beneficiós per aquells que pateixen diabetis.
Ni parlar de digestions complicades
Ho celebrem tot al voltant d’una taula: menjant, però, és molta la gent que després té digestions complicades. L’oli d’oliva ajuda en casos de gastritis i dolors estomacals, ja que evita l’acidesa gàstrica, lubrica els intestins i facilita el trànsit intestinal pel seu efecte laxant.
Font de joventut
Gràcies al seu contingut en vitamina E prevé l’oxidació de cèl·lules i teixits del nostre organisme i dóna a la pell un aspecte més jove. A més a més, contribueix a una correcta mineralització dels ossos, i al seu desenvolupament. Per això és important que estigui present a la dieta dels més petits durant el seu creixement i en la dels adults, per limitar la pèrdua de calci en l’envelliment i que pot provocar osteoporosis.
Secret de bellesa
Un oli d’oliva de qualitat no només és un aliment que beneficia a la salut, també resulta excel·lent per la bellesa: gràcies als nutrients i àcid oleic que ens aporta, podem aconseguir una pell més brillant, saludable i tonificada, protegida del fred, regenerada i hidratada. A més, es pot utilitzar per tractar l’acne, la cel·lulitis i les cutícules de les ungles així com en tractaments pel cabell.
Com diu el títol del post, l’oli és una solució en temes d’alimentació, salut i bellesa. No és d’estranyar que es conegui com l’or líquid; perquè encara que el seu preu no sigui tan elevat com el d’aquest mineral groguenc, ens aporta beneficis d’un valor incalculable.