És hivern i fa fred, i potser el lloc on guardes l’oli d’oliva verge extra està a temperatura ambient (a la de l’exterior, no a la que tens a dins a casa ?). Se t’ha congelat? No pateixis, no hi ha cap problema! Aquest oli es pot consumir igualment perquè no ha perdut cap de les seves propietats. Al post d’avui t’expliquem tots els misteris i curiositats d’aquest fenomen.
Això sí, si has fet cap aquí perquè el tens congelat i el necessites ja, només has de saber que per tornar-lo a tenir líquid li has d’augmentar la temperatura per sobre de 23ºC. Però cal fer-ho sense sotmetre’l a una calor excessiva ni exposar-lo a la llum directa.
Procés de cristal·lització
Per entendre el procés de congelació de l’oli d’oliva verge extra el compararem amb el de l’aigua. Aquesta, si és potable, està composta per un únic tipus de molècules, les que coneixem com H2O, mentre que l’oli està format per diferents molècules, conegudes com triglicèrids. I ara et preguntes, per què és important saber això? Doncs perquè les molècules de l’aigua tenen el mateix punt de congelació, però les de l’oli no. Això fa que l’aigua es vagi solidificant uniformement, passant del líquid al sòlid als 0 ºC, mentre que a l’oli aquest procés és irregular (sense afectar-se al seu consum posterior).
La congelació de l’oli té un ventall de temperatures ben diferent, que va des d’uns 20 ºC fins als 5,5 ºC. Per tant, quan unes molècules es comencen a congelar, altres encara es troben en estat líquid, el que fa que observem petites perles d’un color similar a la cera a l’interior de l’oli. Aquest procés s’anomena cristal·lització i és natural quan l’oli es troba en les temperatures comentades abans. A més, és l’inici de la seva congelació.
Això afecta la seva qualitat? En absolut! Quan l’oli passa per aquest procediment no canvia el seu sabor ni el seu valor gastronòmic, ja que les seves propietats no s’alteren. És més, congelar l’oli pot ser una manera de conservar-lo. Cal tenir en compte que si guardes el teu oli en una ampolla que no tanca bé, exposat a la llum o a temperatures elevades, el pots fer malbé (I això sí que no ho volem!).
Descongelació
Per descongelar l’oli, com ja t’hem desvetllat a l’inici, només cal augmentar-li la temperatura, però… anem amb compte amb aquest pas! L’ideal és que ho facis amb temps i sense exposar-lo a una font de calor directa (com els fogons). D’aquesta manera, l’oli tornarà al seu estat líquid normal amb tots els seus beneficis.
T’animem a que l’oli d’oliva verge extra sigui un dels pilars bàsics en la teva alimentació, ja que forma part, junt amb altres aliments, d’una dieta sana. T’aportarà vitamines, antioxidants i una energia saludable indispensable per a la nostra salut.