Quan la matèria primera és de bona qualitat no calen massa artificis per gaudir d’un deliciós i saludable mos. Un rajolí d’un bon oli d’oliva verge extra sobre una llesca de pa… això ja resulta d’autèntic escàndol!
Començar el dia amb una llesca de pa amb oli d’oliva és molt bona idea: estem aportant al cos nutrients de qualitat, molt adequats i de pas combatem el restrenyiment.
Però més enllà de ser un bon inici per al nostre dia…pot ser un plaer pels sentits que ens podem permetre cada dia i en qualsevol moment.
El pa i l’oli d’oliva verge extra conformen una de les combinacions culinàries més antigues i saboroses del mediterrani. Són dos aliments bàsics i sans que, quan són de qualitat, s’uneixen donant peu a un ventall enorme de possibilitats: imaginació al poder.
Us donem una sèrie d’idees perquè les proveu de fer a casa. Són molt senzilles de preparar i el resultat pot ser espectacular…
No cal dir que com més artesanal sigui el pa que utilitzeu millor resultats obtindreu. A l’igual que l’oli d’oliva verge extra, aquest ha de ser de gran qualitat si realment voleu triomfar al màxim.
- Pa amb oli d’oliva verge extra, sal i xocolata
Aquesta és una proposta per als nostàlgics, ben senzilla i que de ben segur us transportarà a la infància.
Agafeu un ratllador i sobre una llesca de pa de pagès ratlleu-hi una bona quantitat de xocolata negra (millor com més alt sigui el seu tant per cent de cacau). En acabat poseu-hi unes gotes d’oli d’oliva verge extra i flocs de sal.
Girona tradicionalment també es menja amb tomàquet (pa amb tomàquet i xocolata). És boníssim! Si us agrada, proveu d’afegir-hi uns dauets de tomàquet fresc.
- Pa amb oli d’oliva verge extra, allet i julivert
Preneu una barra i feu-hi diversos talls al llarg. Compte! Els solcs no han de ser massa profunds per no arribar a tallar-la del tot.
Afegim entre mig oli d’oliva, all picadet i julivert a discreció. Ho enfornem uns minutets…i a gaudir!
- Pa, oli d’oliva verge extra i nous
Pot ser una opció ideal tant per esmorzar com pel berenar. La cuina del sud peninsular és plena de delicioses combinacions com aquesta on hi trobem les nous junt al pa i l’oli d’oliva verge extra. A la cuina típica granadina també hi trobem el “Pan de aceite con pasas y nueces”.
Preneu una llesca de pa. Deixeu-hi caure un rajolí d’oli d’oliva verge extra.
Piqueu unes nous i deixeu-les caure per sobre.
Finalment hi posarem el toc final afegint-hi un polsim de pebre blanc.
Enforneu-ho uns minutets…i ”voilà”!
- Pa, orenga i tomàquet
Una variant molt gustosa del celebrat pa amb tomàquet de casa nostra. Si l’oli d’oliva verge extra és de bona qualitat resulta una combinació per treure nota.
Torreu una llesca de pa de pagès.
Afegiu-hi una mica d’orenga, suqueu una mica de tomàquet natural i, finalment, deixa caure una fina pàtina d’oli d’oliva verge extra.
Tingueu en compte que aquí no us cal afegir la sal.