Saps distingir els tipus d’oli d’oliva que hi ha al mercat avui en dia? Podem trobar diferents categories i noms, però el més important és saber que l’oli d’oliva verge extra és l’autèntic suc de l’oliva, sense haver passat cap procés artificial de refinació i sense cap mena d’additiu o conservant. A més, és el que presenta un grau d’acidesa més baix, i, per tant, és el de més qualitat.
Per sota, podem considerar els olis d’oliva verges i els olis d’oliva, que contenen olis refinats sotmesos a processos químics per fer-los aptes per al consum.
L’oli d’oliva verge extra és 100% natural i és alhora un superaliment, perquè compta amb un alt valor nutricional, és a dir, una gran concentració d’antioxidants, vitamines i grasses saludables.
A la vegada, cal destacar també els beneficis que aporta al nostre cos, concretament al sistema digestiu i cardiovascular. És un element imprescindible de la dieta mediterrània i és ric en vitamines A, D, E i K.
Perquè està tant mal puntuat a l’escala nutricional Nutri-Score?
El nou etiquetatge que vol posar en marxa el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, per lluitar contra l’obesitat i aportar informació nutricional simple als consumidors, qualifica els aliments amb una “nota”. Aquesta nota es representa amb una lletra (de la A a la E) i un color, de tal manera que la A és de color verd (més saludable) i la E presenta un color més ataronjat (menys saludable).
Així doncs, la nota penalitza aquells aliments amb components nutricionals poc saludables. Les grasses saturades, els sucres, la sal i les calories resten punts a la qualificació final. A aquest paràmetre cal sumar-hi que els productes que tenen un únic ingredient, com és el cas de l’oli d’oliva verge extra, l’eina també els penalitza. A més a més, dins d’una mateixa categoria de producte, Nutri–Score tampoc fa una distinció segons el seu valor nutritiu.
D’aquesta manera, en el cas de l’oli d’oliva verge extra, aquest baròmetre nutricional, més que aportar una informació útil fa una valoració perjudicial per al producte. I paradoxalment, això comporta que alguns ultraprocessats obtinguin una millor nota que aquest aliment bàsic de la dieta mediterrània.
Tot i que de moment l’oli d’oliva ha quedat exempt d’haver de dur aquesta etiqueta, és necessari que el consumidor conegui de primera mà com identificar un oli de qualitat i que aporti uns beneficis tant a la seva dieta com a la seva salut.