Prens oli d’oliva cada dia? Segur que sí, però… Apostes pel de veritat, l’oli d’oliva verge extra? Coneixes bé aquest producte i saps com comprar-lo?
L’Oli d’Oliva Verge Extra no és res més que el suc mateix de l’oliva…no hi ha oli de més qualitat. L’educació és la clau quan es tracta de prendre decisions intel·ligents sobre els aliments que prenem i l’oli d’oliva no n’és una excepció.
Et donem algunes claus per detectar si realment et trobes davant d’un oli d’oliva verge extra d’alta qualitat.
- La terminologia és MOLT important
L’oli d’oliva verge extra és l’oli d’oliva de major qualitat que pots trobar a la botiga.
Darrere seu existeixen un reguitzell de subproductes que presenten una qualitat molt inferior tals com l’oli d’oliva verge, l’oli d’oliva i els olis d’oliva refinats.
L’etiqueta sempre ens indica la categoria del producte. Recomanem buscar etiquetes on aparegui la denominació sencera “oli d’oliva verge extra”
L’oli d’oliva verge és un oli d’oliva natural, no refinat, que no arriba a complir els requisits estrictes de qualitat necessaris per obtenir la distinció de verge extra. En canvi, el producte que trobem a les estanteries de molts supermercats i que ve etiquetat com a “oli d’oliva” a seques, és en realitat una barreja d’olis d’oliva refinats i olis d’oliva verges que encara no s’han refinat. Reconeixeràs aquest producte per una manca clara d’aroma i perquè presenta un color poc intens.
- Busca l’ampolla fosca…i de vidre!
L’oli d’oliva verge extra és un producte sensible que pot anar perdent qualitats organolèptiques a mesura que aquest s’exposa a la llum, a l’aire i a la calor. L’ampolla fosca ajuda a preservar-lo de la llum durant el transport i l’emmagatzematge, així que busca-la sempre. Una altra alternativa vàlida, encara que menys habitual, és l’oli envasat en llauna.
Quan portis a casa l’oli d’oliva verge extra intenta allunyar la temptació de posar-lo fora de l’ampolla original. Aquella bonica ampolla de vidre clara tant maca en la que estaves pensant… doncs és una mala idea ja que en realitat exposaràs l’oli a un deteriorament més ràpid.
- L’Origen també és important
Fugiu d’aquells olis que no fan cap esment a l’origen d’on provenen. Les Denominacions d’Origen Protegides (DOP) constitueixen el millor sistema per tal de reconèixer les qualitats d’un producte. D’aquesta manera sabrem que estem davant d’un oli amb unes característiques pròpies i diferenciades, procedent d’una geografia concreta, amb unes condicions mediambientals determinades i òptimes per al cultiu de la olivera…i per descomptat tindrem moltes més referències del factor humà que ha intervingut durant l’elaboració del producte.
Quan parlem d’oli d’oliva verge extra procedent d’olives arbequines convé no perdre de vista dues de les principals DOP productores de casa nostra: la DOP Siurana i la DOP Les Garrigues!
- Interessa’t per les varietats
La varietat ens indica el tipus d’oliva que s’ha utilitzat per elaborar un oli d’oliva verge extra. És habitual que els olis d’oliva verge extra de qualitat indiquin la varietat d’olives utilitzades. La varietat arbequina, per exemple, ens aportarà una gran harmonia i riquesa, així com un perfecte equilibri entre la dolçor, l’amargor i el picant.