D’olives n’hi ha de moltes classes i varietats. Però la joia de la Denominació d’Origen Protegida Siurana és sens dubte l’oliva Arbequina.
Existeixen moltes llegendes sobre l’origen de l’oliva Arbequina. L’etimologia de la paraula procedeix d’Arbeca, una població de la comarca de Les Garrigues. Uns diuen que en realitat és originària de Palestina. Uns altres expliquen que va ser protegida per una família noble a la corona d’Aragó. I altres que va ser introduïda pel duc de Medinaceli, el Rei Jaume o fins i tot pels monjos Templers.
Sigui com sigui l’oliva Arbequina cada vegada és més apreciada i conquista paladars arreu del món.
D’aquestes olives petites i de color vermellós se n’extreu més oli que dels altres tipus d’oliva a causa de la quantitat de greix que conté. Curiosament però, també és recomanable per a les persones que tinguin el colesterol alt, ja que augmenta el colesterol bo.
Realment n’hi ha per tant?
Doncs sí, la popularitat de l’arbequina està totalment justificada. Gràcies al gust suau i dolç de la seva polpa s’utilitza tant per l’elaboració d’olis excel·lents com per degustar-la a taula.
En els darrers anys ha anat agafant protagonisme dins el món gastronòmic fins al punt que molts cuiners d´alta gama ja no poden prescindir de l’oli d’oliva verge extra elaborat a partir d’aquesta varietat.
Els olis procedents de la varietat arbequina presenten un elegant color verd amb reflexos groguencs, a més d’uns aromes frescos i afruitats que confereixen un toc mediterrani al menjar així com un sabor suau.
S’ha sentit parlar als experts sobre els quatre tipus principals d’oli d’oliva i assimilar cada tipus d’oliva a un tipus concret de caviar… doncs bé, hi ha qui defineix l’arbequina com “la beluga” de les olives.
No sabem si tothom estaria d’acord amb aquesta afirmació, però si que sabem segur que l’arbequina enriqueix el plat amb nous. Els seus aromes i sabors, suaus però intensos a la vegada, que poden arribar a combinar pràcticament amb tot.