L’aroma d’un oli d’oliva verge extra canvia depenent de diversos factors. La zona on s’hagi elaborat, la varietat d’oliva, el clima, i per descomptat el mètode d’elaboració del mateix oli. Per norma general, els olis de major qualitat tenen aromes més rics, intensos i complexes, que sempre recorden l’olor de les olives sanes i fresques.
Els olis d’oliva verge extra de la Denominació d’Origen Protegida Siurana es caracteritzen per ser olis amb aromes fruitats, suaus i equilibrats.
Els aromes de l’oli
Com a atributs positius, podem detectar en un oli aroma de poma, de fruites i verdures -com el tomàquet, la carxofa, el plàtan o la figa – aromes d’herbes, de fruits secs -ametlla, nou- o aromes dolços.
Lògicament, els olis defectuosos tenen aromes negatius com l’olor a fongs, humitat, olor avinagrada, aromes rancis o metàl·lics. Si detectem aquests aromes en un oli d’oliva, estarem davant d’un oli amb defectes que no podrà ser considerat com un Oli d’oliva verge extra.