Despertar-se, esmorzar, anar a la feina, reunions, e-mails, dinar de pressa, més reunions, trucades, cada vegada més e-mails a la safata d’entrada, anar a buscar els nens a l’escola, portar-los a les activitats extraescolars, aprofitar per anar a comprar, recollir als nens, trucades fora d’hores, prepara el sopar, fer deures, sopar, dormir i… tornem-hi! Quin estrès només d’escriure-ho!
Vivim en una societat de ritme vertiginós: no dediquem temps al que realment és important perquè ens centrem en el que és urgent, ens passem el dia donant prioritat als altres, i el dia, per sort o per desgràcia, només té 24 hores. T’has preguntat mai a què les dediques? El temps és un bé apreciat: no el podem comprar, no podem recuperar-lo… i l’ús que en facis depèn de tu.
Immersos en aquest ritme trepidant del dia a dia hem de saber parar i invertir temps en nosaltres mateixos. Però què és el temps per a un mateix? La resposta és relativa, depèn de cadascú. Per començar, no pot ser quelcom que no ens agradi, ni que suposi una obligació, tot al contrari, ens ha de fer gaudir de l’estona i oblidar de les obligacions. Per exemple: fer exercici. Ara bé, si això ha de ser una forma de càstig, no compta com a temps per a un mateix. Temps per un mateix pot ser llegir un llibre, cuinar, fer ioga o meditar, mirar fotos, passejar, visitar un museu, gaudir d’una llesca de pa amb OleAurum o escoltar música.
Trobar temps per un mateix ens ajudarà a ser més productius en altres àmbits com el laboral
Està comprovat que invertir temps en un mateix fa que pensem de forma diferent davant els estímuls de l’entorn, obtenim claredat, fet que ens fa pensar de forma lògica i objectiva, i per tant, solucionar problemes i prendre decisions amb facilitat.
I si és tan beneficiós, per què ens costa tant? Algunes persones se senten culpables quan es dediquen temps a elles mateixes, ja que una part de la societat considera que és perdre el temps, o que es deixa de ser productiu. Una afirmació errònia, ja que com comentàvem al paràgraf anterior, gaudir d’estones amb nosaltres aporta beneficis que es reflectiran en l’entorn laboral i personal.
També cal aprendre a dir “no”. Comunicar de forma assertiva ens permetrà no acumular més responsabilitats ni compromisos que ens trauran temps per dedicar al que realment és important, i per tant, qualitat de vida.
Alguna vegada has pensat en a què renuncies quan dius “sí”?
Gaudir dels petits plaers és una font de benestar, tant emocional com de salut. Dedicar-nos temps ens servirà per recarregar piles, baixar els nivells d’estrès i mantenir un equilibri a les nostres vides.