Quan parlem d’alimentació de seguida identifiquem quins productes formen part del món del luxe i quins són un veritable “luxe assequible”. Avui descobrim l’autèntic caviar, la tòfona i la carn de Kobe… i també algunes alternatives més assequibles!
Somnis de Caviar
Un dels productes gourmet més valorats és el caviar. Però, què en sabem d’aquest delicat producte?
El caviar és un aliment fet amb els ous de peix no fertilitzats i salats obtinguts de diferents peixos.
El caviar autèntic, això sí, només es pot obtenir de les femelles de l’esturió. Un hàndicap que encareix el producte és que aquestes femelles només ponen ous quan tenen més de 15 anys. I a més, per extreure els ous és imprescindible sacrificar l’esturió.
El caviar d’esturió és considerat un aliment de veritable luxe. El preu del caviar d’esturió del Caspi (iranià i rus) pot arribar a ser de 8.000€/kg!
Un luxe assequible?
Més a l’abast de tothom, i també força coneguts, són els ous de salmó (caviar roig). Aquests poden rondar els 120€/kg. Són un producte natural amb un elevat contingut en proteïnes. Finalment també es pot optar pels ous de lump, molt més econòmics però allunyats del gust del caviar d’esturió.

Caviar (ous d’esturió)
Tòfona, Tòfona…Tòfona!
La tòfona negra és un fong subterrani que no té res que veure amb les “trufes de xocolata”.
Podem trobar tòfones als boscos del sud d’Itàlia i França, però Espanya és actualment el principal productor a nivell mundial.
Trobar les tòfones sembla una tasca complicada. Sovint s’utilitzen porcs per fer aquesta tasca, però són els gossos entrenats els que normalment rastregen el seu aroma pels boscos.
Existeixen 70 espècies diferents de tòfona, 32 de les quals es poden trobar a Europa, encara que la més buscada i apreciada és la famosa Tòfona Negra (Tuber Melanosporum).
El sabor i aroma de la tòfona varia segons l’hàbitat, el clima i la quantitat de pluja caiguda durant la seva formació, i sobre tot segons l’arbre a què s’ha aferrat.
El preu de la tòfona negra pot sobrepassar els 1.000 €/kg. Cal tenir en compte però que habitualment s’utilitza en quantitats molt petites i que un polsim és suficient per donar una aroma inconfusible al plat.
Un luxe assequible?
Potser per celebrar un dia especial ens puguem permetre comprar una petita peça d’autèntica tòfona negra (uns 30g ens costaran 30-40€). És difícil buscar alternatives a aquest ingredient… Segons la nostra recepta podrem optar per altres varietats de tòfona més comuns, o utilitzar un oli aromatitzat amb tòfona.
Mai diguis “no” al Kobe
Aquesta carn, procedent de Japó i considerada una de les més exquisides del món, es caracteritza per la seva alta quantitat de greix intramuscular, que li dóna un aspecte “tigrat”, similar al marbre.
Aquesta vedella és molt apreciada pel seu intens sabor, tendresa i perquè realment és molt sucosa.
Abans de parlar de la carn de Kobe és important fer una distinció: Kobe no és una raça de carn. Kobe és una ciutat japonesa on tradicionalment s’han criat els millors vedells de la raça Waygu. Això és el que coneixem com a carn de Kobe.
Les característiques d’aqueta zona, la genètica i altres factors fan que aquesta carn sigui d’aparença vetada. I una vegada es cuina, aquestes vetes es dissolen i li confereixen un sabor i una tendresa i sabor incomparables.
La carn de Kobe importada a Espanya pot oscil·lar entre els 100-300€/kg. Una xifra que, a la carta d’un restaurant, es multiplica força.
Un luxe assequible?
Podem trobar carn de Waygu criada en altres zones del món sense la denominació d’origen Kobe, a preus una mica més assequibles. Alguns ramaders de Galícia o Burgos n’elaboren. Ara bé, els amants de la carn també gaudiran amb un bon filet d’autèntic Angus (procedent d’Escòcia), o Black Angus (d’origen americà).

japanese wagyu beef cooking teppanyaki style