Sabies que l’oli d’oliva és una font natural de vitamina E per al nostre cos? Moltes vegades hem sentit a parlar de les nombroses propietats i beneficis que té aquest aliment, un dels principals dins de la dieta mediterrània, però potser se’ns ha escapat el profit que en podem treure d’aquesta vitamina. Només t’avancem que serveix per prevenir l’envelliment! Segueix llegint i descobreix-ho tot!
La vitamina E també es coneguda amb el nom de tocoferol i està present en diversos aliments de forma natural, com els fruits secs, l’oli d’oliva, els cereals o algunes verdures i hortalisses. Concretament, es calcula que 100 g d’oli d’oliva contenen 5,1 mg d’aquesta vitamina, i la quantitat diària recomanada en adults oscil·la entre 8 i 10 mg. Però, quines són totes les seves propietats?
Quins són els seus beneficis?
- És un anticoagulant natural, és a dir, un component que fa que la sang sigui menys espessa i més lleugera.
- És un antioxidant, per tant, ajuda a prevenir aquelles situacions que estan relacionades amb l’envelliment. En definitiva, protegeix el nostre teixit corporal davant d’aquelles substàncies que poden danyar-lo.
- Aporta un equilibri als nivells de colesterol.
- Millora la pell i els cabells, ja que els proporciona fermesa.
- Aporta una millor resistència i força muscular.
- Afavoreix la cicatrització de ferides.
- Contribueix a la formació d’hormones, per tant, beneficia la fertilitat.
- Millora el sistema autoimmune del cos davant dels virus i bactèries que volen atacar-lo.
- També protegeix l’organisme de les substàncies nocives, com les toxines o les radiacions solars.
- Ajuda a que el cervell funcioni millor.
- Té un paper important a l’hora de mantenir una bona visió.
- És necessària per comptar amb una òptima salut del sistema nerviós, ja que participa en la transmissió d’impulsos nerviosos.
- És fonamental per mantenir la salut cardiovascular.
Aquí no s’acaba el suc que es pot extre
ure a aquesta vitamina, sinó que també participa en altres processos interns del nostre organisme.
Funcions de la vitamina E
- Participa en la formació de g
lòbuls vermells i dilata els vasos sanguinis per impedir obstruccions. - Ajuda al cos a utilitzar la vitamina K, que és l’encarregada de la coagulació de la sang.
- Les cèl·lules del teixit corporal fan servir la vitamina E per interactuar entre elles, és a dir, les ajuda a realitzar moltes funcions importants.
A més a més, sembla ser que aquesta vitamina també podria estar implicada en la prevenció d’alguns tipus de càncer, la demència, la malaltia hepàtica, l’accident cerebrovascular o malalties del cor. Tot i així, és necessari una major investigació en aquesta línia per confirmar-ho.
Cal destacar que la majoria de gent consumeix vitamina E de forma natural a través de la seva dieta, però hi ha malalties que poden requerir-ne un consum extra, com per exemple els trastorns hepàtics, al fibrosis quística o la malaltia de Crohn.
Fins aquí les raons que et poden portar a establir l’oli d’oliva verge extra com un dels aliments imprescindibles en el teu dia a dia, però recorda que la vitamina E no és la seva única propietat beneficaria, sinó que en té moltes més!