Sabíeu que la superfície de terra utilitzada per al cultiu ecològic d’oliveres a tot el món gairebé s’ha triplicat des de 2004?
Si voleu conèixer més de prop el fenomen de l’oli d’oliva ecològic i obtenir-ne algunes dades de primera mà, llegiu amb atenció el post d’avui, de ben segur que us interessa!
Cultiu ecològic vs convencional
El conreu ecològic de l’olivera es diferencia del convencional en les estratègies de control de les plagues, l’ús d’adobs i fertilitzants sintètics i en la gestió del consum d’aigua.
Sense residus de pesticides, fertilitzants ni additius, i amb l’únic objectiu d’obtenir aliments naturals de forma respectuosa amb el medi, l’agricultura ecològica està en auge. El que que fa uns anys semblava una moda ara és, amb les xifres a la mà, una tendència que no para de créixer i es consolida cada any.
El cultiu de l’olivera no és aliè a aquest interès global creixent… fixem-nos en com s’han comportat les xifres darrerament a casa nostra.
El cultiu ecològic en plena expansió també a Catalunya
L’augment de l’agricultura ecològica ha estat molt fort a Catalunya els darrers anys. Si sumem tots els tipus de cultius, observarem que es va passar de les 83.500 hectàrees del 2010 a més de 142.000 hectàrees l’any 2016 (segons dades del departament d’Agricultura de la Generalitat).
L’olivera, per molts factors, és un dels cultius menys problemàtics a l’hora de convertir-lo a la producció ecològica. En realitat no és res nou a casa nostra: és la forma com s’ha cultivat al Mediterrani durant més de mil anys.
“En menys de 10 anys Catalunya ha duplicat la superfície de conreu ecològic d’olivera”
A Catalunya en menys de 10 anys s’ha duplicat la superfície del cultiu ecològic d’olivera. Amb dades del 2018, a Catalunya ja hi havia inscrites en producció ecològica gairebé 8.500 ha (la qual cosa equival gairebé al 8% del total i s’apropa a la xifra del 8,3% del conjunt mundial).
Tot indica que l’avenç de producció agrària ecològica a Catalunya seguirà en progressió molt positiva molt a curt termini.
Un fenomen global
Sabíeu que el 20% de les terres agrícoles orgàniques totals a tot el món s’utilitzen per al cultiu de l’olivera?
Globalment la superfície agrícola utilitzada per al cultiu ecològic de l’olivera augmenta any rere any. Aquest augment és constant i gairebé s’ha triplicat si mirem les dades des de 2004, segons un estudi anual de World of Organic Agriculture.
“Actualment, el 8,3% de les oliveres de tot el món ja són de cultiu ecològic”
Aquest estudi, que utilitza dades de 181 països, va revelar que 2017 va ser un any rècord pel que fa a l’agricultura orgànica global (i és l’últim any del qual es disposa de xifres completes).
Tot i que Espanya és el primer productor mundial d’oli d’oliva, val a dir que Tunísia és en realitat el país amb la major superfície dedicada al cultiu ecològic de la olivera (254.000 ha), seguida per Itàlia (236.000 ha) i Espanya (195.000 ha). Gairebé el 70 per cent de les oliveres ecològiques del món es cultiven a Europa (Itàlia, Espanya, Grècia, Portugal, França).
Què opinen els consumidors?
L’ecològic no només augmentat a tot el món en superfície, també ho fa en nombre de productors…i el més important: a tot el món el consum de productes ecològics no para de créixer.
L’estudi de la consultora IRI sobre consum de productes Bio i Eco afirma que el 2017, la demanda de productes ecològics a Espanya va créixer un 22%. A més, quasi un terç dels consumidors té intenció d’incrementar la despesa que fa en productes ecològics.