Són totes les carxofes iguals? No, ni molt menys. A casa nostra tenim disponibles tres varietats que podem aprendre a conèixer i distingir.
Si voleu treure bona nota cada cop que visiteu el mercat, llegiu amb atenció el post que avui us proposem. Us deixarà “escarxofats” la quantitat de coses que en podem aprendre.
100% Km. 0, 100% mediterrània
Des d’OleAurum sempre us recomanem parar el màxim d’atenció als productes locals.
Doncs bé, dir que la carxofa és un dels productes autènticament genuïns de les nostres contrades.
Actualment el seu cultiu s’estén per tota la conca Mediterrània, on es concentra un 80% de la producció mundial. De fet, Itàlia i Espanya són, per aquest ordre, els dos principals productors mundials de carxofa.
La carxofa en realitat prové del nord-est d’Àfrica, i ja es consumia en l’època dels grecs i els romans. Sabíeu que aquestes civilitzacions la consideraven un aliment “afrodisíac”?
Quan comença la temporada de carxofa?
La temporada de carxofa comença a la tardor, i dura des de novembre fins a ben entrat l’abril.
En realitat però, té dues temporades ideals, una a la tardor i una altra a la primavera. El seu moment òptim de recol·lecció es veurà condicionat en gran part del clima de la zona on aquesta es produeixi.
Què és una carxofa i quines parts ens en mengem
Una carxofera és una planta força semblant al card en realitat. La majoria de la gent pensarà que és un tipus de verdura i els més espavilats matisaran que, en realitat, es tracta d’una flor… Doncs bé, ni una cosa ni l’altra: es tracta d’una inflorescència (el que ve a ser un grup de flors). Aquest grup de flors que no han madurat és el que consumim i anomenem carxofa.
Varietats de carxofa
Val a dir que totes les carxofes són igual de saludables i ens aporten moltíssims nutrients. No obstant val la pena distingir-ne tres.
-
Varietat blanca de Tudela:
és sens dubte la “reina” i la més conreada, especialment a Tudela (Navarra) i a Bernicarló (Baix Maestrat), on gaudeixen d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP) i Denominació d’Origen corresponentment. Aquesta carxofa té forma allargada oval i és molt compacta, amb les seves escates verdes molt compactes. La seva producció és més gran durant la primavera, especialment a les zones fredes. Pel que fa a Catalunya cal parar especial atenció a les carxofes d’aquesta varietat que es cultiven al Delta de l’Ebre i el Baix Llobregat, i que després comentarem.

Des d’OleAurum sempre us recomanem parar el màxim d’atenció als productes locals.
Doncs bé, dir que la carxofa és un dels productes autènticament genuïns de les nostres contrades.
-
Varietats híbrides:
heu anat mai al mercat i hi heu trobat carxofes en ple mes de juliol? Segurament sí… aquestes són les que es conreen principalment a la zona de Granada. És la que anomenem “carxofa d’estiu”. La seva producció converteix la carxofa peninsular en una verdura disponible els 365 dies de l’any. Aquestes carxofes solen tenir forma arrodonida i tocs violetes a la base de les fulles. La seva grandària és molt variable, va des de la molt petita fins a la molt gran.
-
Varietat violeta:
aquesta és més complicada de trobar. La principal raó és perquè la seva producció nacional s’exporta principalment a França i Itàlia. El seu fruit és curt però de bona mida i una forma més aviat cònica. El seu tret més característic és la tonalitat violeta que va cobrint a poc a poc les seves àmplies fulles. La subvarietat Violeta de Provença és la més estesa en el cultiu mediterrani.
El cert però, és que cada varietat de carxofa compta, al seu torn, amb diverses subvarietats. La carxofa ofereix al consumidor una àmplia oferta de diferents mides, colors i petits girs de gust recognoscibles pels paladars més amants de la carxofa.
La carxofa, a casa nostra
El conreu de la carxofa a Catalunya es centra principalment en les zones costaneres, però s’estén per tot el territori, des del Baix Empordà, Maresme, Anoia, Vallès Occidental, Garraf, Baix Camp, fins al Segrià i la Terra Alta. Aquesta àmplia distribució geogràfica de la carxofa en permet allargar força la temporada. Així, les primeres carxofes catalanes ens arriben el mes de novembre i les darreres a mitjans de maig.
Amb tot, cal destacar dues zones predominants pel seu tradicional arrelament a l’agricultura local: al Baix Llobregat (carxofa del Prat) i al Delta de l’Ebre (carxofa del Baix Ebre i Montsià).
-
Carxofa del Prat:
La carxofa del Prat, amb gairebé 100 anys d’història, està en procés d’assolir el distintiu europeu de qualitat d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP). L’èxit d’aquest producte al Delta del Llobregat és resultat de les característiques del terreny: profund i fèrtil. El clima temperat gràcies a la protecció de les muntanyes i la proximitat del mar, fa que la carxofa del Prat sigui més dolça i tendra. En destaca la suavitat del seu gust, un grau menor d’oxidació, la textura fina, i una suau astringència.
-
Carxofa del Delta:
La producció de la carxofa del Delta de l’Ebre, es va popularitzar durant la segona meitat del segle passat com a cultiu alternatiu a altres espècies d’hortalisses. La introducció de canals de regadiu i la seva adaptabilitat als sòls salins en van afavorir el seu conreu.
La varietat més popular al Delta és la blanca de Tudela, tendra i gustosa, el conreu de la qual es concentra sobretot a les poblacions de l’Aldea i Amposta.