Les primeres olives ja estan arribant al molí i en algunes fires ja s’ha pogut degustar l’oli nou de la campanya. Però com es presenta la collita d’enguany? T’ho descobrim en aquest post.
La collita 2018 serà més curta que la d’anys anteriors. Les causes principals són de les inclemències meteorològiques i del propi cicle dels arbres.
Les oliveres tenen cicles, i alternen anys de produccions elevades amb anys de produccions més curtes. Es podria dir que quan un arbre s’esforça molt, arriba a la següent collita amb menys forces. L’any passat hi va haver una gran producció, fet que ha provocat que enguany els arbres arribin més esgotats. Això s’ha sumat a una primavera excessivament humida, que va perjudicar els olivers en el moment de la floració.
Ara bé, no tot són males notícies. Les pluges de la tardor, especialment a la zones de les Garrigues, han estat positives i faran que la davallada de la producció a la DOP Les Garrigues sigui menor que a la DOP Siurana.
L’aposta per la qualitat
En una collita tan complexa com aquesta, els productors han d’extremar els controls. Sobretot pel que fa als processos de qualitat per garantir un resultat òptim: i aquest és precisament un dels punt forts d’Olis de Catalunya.
Per elaborar OleAurum, recollim les olives de la varietat arbequina. Aquesta varietat és afruitada i suau al paladar i les portem al molí en poques hores. Així evitem que l’oliva s’escalfi o agafi humitat i, per tant, que es malmeti.
S’espera que l’oli de la collita 2018 sigui de molt bona qualitat. Segons Àngels Calvo, directora del Panell Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya, l’oli nou de la DOP Siurana és un oli “delicat, elegant i complex. Amb un afruitat mig-alt, que té una entrada dolça i suau, amb notes subtils d’amarg i picant que el fan molt equilibrat. És un oli que aromàticament recorda a l’ametlla, al fonoll, al tomàquet i fins i tot també a la carxofa”.