Tot i que els dels vins estan molt més estesos, la popularitat dels tastos d’olis va creixent cada vegada més. És una experiència realment interessant per tots aquells que es consideren amants de la bona taula. Us atreviu a conèixer amb nosaltres quines són les diferències entre un tast de vins i un tast d’oli d’oliva?
Tant el vi, com l’oli d’oliva verge extra són productes molt mediterranis: formen part de manera quasi indispensable de la seva dieta i el seu paisatge.
Tant els vins com els olis ens obren un món de possibilitats, per la seva delicada complexitat aromàtica i gustativa.
A l’hora de tastar ambdós productes, veurem que, efectivament són moltes les semblances, però també hi observarem importants diferències.
Aquestes són algunes de les curiositats i claus més importants a tenir en compte:
Mirant (o no) el color
La fase visual és la primera en entrar en acció i una de les parts més importants del tast de vins.
En el tast d’oli és important tenir en compte que el color no ens indica res sobre la qualitat del producte. Per aquesta raó els tastadors professionals d’olis utilitzen un got de vidre de color blau fosc. L’objectiu és no deixar-se influir en la valoració per la tonalitat del producte. Aquesta és una de les diferències més importants a tenir en compte.
L’hora de les aromes
És bastant comú que quan olorem el vi realitzem abans un moviment circular amb la copa perquè els vapors es vagin alliberant. Abans d’apropar el nas a la copa fem aquesta acció que ens permet percebre un major nombre d’aromes.
Per apreciar més els aromes d’un oli el que farem és escalfar lleugerament el got amb les mans i aspirar diverses vegades els efluvis que emanen de l’interior. El següent que farem serà comparar-los amb olors vegetals (herba acabada de tallar, poma, ametlla verda, carxofa, tomàquet, plàtan, etc.).
Fase gustativa
Durant la fase gustativa d’un tast de vins valorem diversos aspectes. Aquests són la Intensitat, la densitat, la consistència i l’harmonia entre tots el components que configuren el gust del vi. Finalment, cal observar la durada de tots aquests sabors a la boca.
En un tast d’olis una petita quantitat és suficient per apreciar el gust de l’oli. Distribuint aquesta quantitat per la cavitat bucal es revelen l’amargor o la picor, atributs positius del producte.
Per regla general, inicialment es degusta l’oli sobre la punta de la llengua i després, mitjançant petites aspiracions successives, es fa lliscar sobre el paladar i posteriorment cap a la gola.
No tot són diferències
A l’igual que amb els vins, quan tastem olis no convé oblidar alguns aspectes. Fins i tot quan han estat elaborats amb la mateixa varietat els matisos d’aroma i sabor poden ser molt diferents. Entren en acció factors com: la zona geogràfica on s’ha produït, el sòl, el clima, el grau de maduració del fruit en el moment de recollida, per citar-ne només uns quants.
A l’igual que un vi, un bon oli hauria de ser equilibrat i harmònic. Termes generals com afruitat (verd o madur), picant, amarg o dolç s’utilitzen en tots dos casos. Al costat d’aquests en trobem altres de més específics com herba, fulles verdes o altres referències a hortalisses (carxofa, tomàquet, ….) i fruites (ametlla, poma, plàtan ).