La dieta mediterrània ha estat reconeguda internacionalment com la més saludable i equilibrada de totes.
Es podria dir però, que aquesta no existiria com a tal sense l’oli d’oliva, ja que aquest és necessari en l’elaboració de pràcticament totes les receptes.
Al llarg de la Història trobem referències a l’olivera i l’oli d’oliva en civilitzacions tan importants com l’egípcia, la grega i la romana, que ja l’apreciaven per les seves grans qualitats.
Però no només l’apreciaven els antics… L’Oli d’Oliva de qualitat Verge Extra és un producte molt apreciat actualment en l’alta cuina i cada vegada més a les llars de tot el món: els seus matisos aromàtics són la perfecta culminació de qualsevol plat.
Oli d’Oliva Verge Extra: tant natural com un suc de taronja
Primerament cal sempre que diferenciem l’Oli d’Oliva, de L’Oli d’Oliva Verge Extra. Aquest darrer és l’únic que es consumeix tal com s’esprem del fruit. El procés d’elaboració és simple i no altera les propietats del suc obtingut. La resta d’olis vegetals provenen de llavors en la seva major part i en la seva elaboració intervenen processos químics que fan d’aquests olis un producte menys natural davant l’Oli d’Oliva Verge Extra.
A diferència que els altres olis, el gust i olor que aporta l’oli d’Oliva Verge Extra exalça i millora el gust de la resta d’ingredients i aporta personalitat als plats. És el que realment conserva les aromes, sabor i propietats naturals de l’oliva.
L’Oli d’Oliva (procedent de barreges amb Oli d’Oliva refinat) ha perdut gran part de les seves propietats organolèptiques durant els processos d’extracció i de refinatge.
Per últim per tots és sabut el gran nombre de beneficis que aporta al nostre cos l’oli d’oliva verge extra. L’oli d’oliva és l’únic aliment que està compost majoritàriament per àcid gras oleic, un àcid gras amb grans aportacions nutritives.
Bo “en cru”, bo per a fregir
L’Oli d’Oliva Verge Extra s’utilitza majoritàriament “en cru”, però és també comú i recomanable per altres tècniques de cuina com el fregit.
En cru l’oli d’oliva ens permet amanir, adobar, conservar i emulsionar. Un cop posats a cuinar podem utilitzar-lo per fregir, saltar, ofegar, estofar, confitar, escabetxar i rostir.
El bon gourmet descobreix immediatament el color i el perfum d’un bon oli d’oliva. Saber apreciar els matisos que defineixen un bon oli és pas previ per descobrir els secrets de la cuina mediterrània.
Potser l’alta cuina no està sempre a l’abast de tothom, però el menjar que feien les nostres àvies és el que mai falla. Cuinant com les nostres àvies o mares mai ens equivocarem. Elles saben bé la importància de la dieta mediterrània, o els guisats i menjars de tota la vida i del seu toc especial amb Oli d’Oliva Verge Extra.
Aquesta experiència i saviesa ancestrals en la manera d’utilitzar l’oli d’oliva verge extra explica la suculència de la cuina mediterrània, en la qual les possibilitats de jugar amb els sabors semblen infinites.